Kuvantaminen

002_Palvelut_crop

RÖNTGEN

Perinteinen röntgentutkimus on hyvä ja luotettava perustutkimus, jota käytetään monien hengityselimistön ja tuki- ja liikuntaelinten sairauksien ja tapaturmien tutkimiseen. Yleisimpiä tutkimuskohteita ovat luusto, keuhkot ja nenän sivuontelot.

Röntgenkuvaus kestää kuvattavasta kohteesta riippuen 5–15 minuuttia. Tutkimuksen suorittaa röntgenhoitaja ja kuvat lausuu radiologian erikoislääkäri. Lausunnon saa muutaman päivän kuluessa.

Röntgentutkimuksiin tarvitaan aina lääkärin lähete.

ULTRAÄÄNI

Ultraääni on kivuton ja turvallinen tutkimusmenetelmä, jota käytetään tavallisimmin sisäelinten, rintarauhasten, nivelten, lihasten ja jänteiden tutkimiseen.

Ultraäänitutkimus kestää noin 20 minuuttia. Tutkimuksen suorittaa radiologian erikoislääkäri ja sitä varten tarvitaan lääkärin lähete ja ajanvaraus.

MAGNEETTIKUVAUS

Magneettitutkimus on kuvantamismenetelmä, jossa ei käytetä röntgensäteitä.

Sillä saatavan tarkan diagnoosin myötä sekä hoitoonpääsy että paraneminen sujuvat nopeammin.

Magneettikuvausta käytetään yleisimmin pään ja aivojen, kaulan ja selkärangan alueen nivelten, lihasten ja jänteiden tutkimiseen.

Tutkimushuoneessa olevan voimakkaan magneettikentän vuoksi tutkimus ei sovellu sydäntahdistinpotilaille eikä sitä voida tehdä raskauden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana. Kaikkien kehossa olevien vierasesineitten soveltuvuus magneettikuvaukseen selvitetään ennen kuvausta. Myös magneettikuvaukseen sopimattomat vaatteet tulee riisua ennen kuvausta.

Magneettikuvaus kestää noin 20–45 minuuttia. Aikaa on kuitenkin hyvä varata ainakin tunti, sillä joissakin kuvauksissa tarvitaan tehosteainetta, jonka laitto vie aikaa noin 15 minuuttia. Tutkimuksen suorittaa röntgenhoitaja ja kuvat lausuu radiologian erikoislääkäri.

Magneettitutkimukseen tarvitaan aina erikoislääkärin lähete.

Bitnami